21 Ekim 2014 Salı

For Döngüsü


Döngüler, temel programlama bileşenleri arasında oldukça işlevsel bir yere sahiptir. Döngüler, belli bir aralıkta işlem yapmak, diziler üzerinde çalışmak, veri tabanından gelen veri seti üzerinde düzenleme yapmak, liste elemanları üzerinde dolaşmak gibi pek çok amaç için oldukça kullanışlıdır. 


For döngüsü kullanılarak özel bir şartın yerine gelmesi sağlanıncaya kadar belirli bir kod bloğunun çalışması sağlanabilir.


SWITCH Deyimi

Switch deyimini Türkçeye anahtar ya da şalter olarak çevirebiliriz. Switch durumu, kendisine parametre olarak gelen kontrol değerine bağlı olarak durum listesinden ilgili kod bloğunun çalıştırılması esasına dayanmaktadır. 

Her bir switch deyimi birden fazla switch seçimi ile birlikte varsayılan (default) bir seçimi de içerebilir. 

Bir durum gerçekleştiğinde diğer durumların çalışmaması için break deyimi kullanılmalıdır. 

Durumlar tanımlanırken, her bir durum tanımı yapıldığında mutlaka sabit değerler kullanılmalıdır. Switch deyimi içerisindeki ifadeye bağlı olarak ilgili duruma atlama yapacaktır. Eğer durum seçenekleri ile durum deyimi arasında bir eşleşme sağlanamazsa default seçiminde yer alan kod bloğu çalışacaktır. Eğer default durumu tanımlanmamış ise her hangi bir aksiyon olmadan program akışına devam edecektir. 

Durum listesinde aynı sabit değere sahip iki durum tanımlamasının yapılmasına izin verilmez. 

C#, C++ dilinin aksine break deyimi kullanılmadığı zaman sırasıyla durumlar çalıştırmak yerine hata üretecektir.