21 Ekim 2014 Salı

For Döngüsü


Döngüler, temel programlama bileşenleri arasında oldukça işlevsel bir yere sahiptir. Döngüler, belli bir aralıkta işlem yapmak, diziler üzerinde çalışmak, veri tabanından gelen veri seti üzerinde düzenleme yapmak, liste elemanları üzerinde dolaşmak gibi pek çok amaç için oldukça kullanışlıdır. 


For döngüsü kullanılarak özel bir şartın yerine gelmesi sağlanıncaya kadar belirli bir kod bloğunun çalışması sağlanabilir.




For döngüsü başlangıç değeri, koşul ve yineleyici bileşenlerinden oluşmaktadır. Öncelikle başlangıç değerinin oluşturulması ya da okunması gereklidir. Başlangıç değişkenindeki değere bağlı olarak koşul kontrol edilir ve koşul sonucu pozitif ya da bir başka ifadeyle true yani doğru ise döngüye giriş yapılır. Döngü tamamlanmadan önce başlangıç değeri yineleme bölümünde verilen operasyona bağlı olarak güncellenir ve daha sonra tekrar koşul ifadesine bakılır. Koşul ifadesi doğru olduğu sürece döngü çalışmaya devam edecektir. 




Döngü oluşturulurken başlangıç, koşul ve yineleme bileşenleri tek değişken olmak zorunda değildir. Birden fazla değişken ile de döngü kurulabilir. 

Özel bir şart altında istenirse break komutu ile döngünün sonlandırılması sağlanabilir ya da ilgili yenileme iptal edilip bir sonraki yenileme işlemine geçmek üzere continue deyimi kullanılabilir. 

Yineleme bileşeninde ön ek (++i) ya da son ek (i++) kullanılarak atama işlemi gerçekleştirilebilir. Yineleme bileşeni arttığı gibi azaltılabilir. Döngü içerisinde yeni bir nesne tanımlanabilir, aritmetiksel ve mantıksal işlemler yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder