27 Mart 2014 Perşembe

Algoritma ve Özellikleri

Algoritma, bir problemi çözmek için kullanılan çözüm yoludur. Algoritmalar bir probleme karşı sunulan çözüm yolunun adım adım anlatılmasını ve programın karşılaştığı farklı durumlar karşısında kararsız kalmadan sonuca en kısa yoldan ve en az maliyetle gitmesini amaç edinmektedir. 
Algoritmanın başarılı olması ve istenilen sonucu üretebilmesi için dikkat edilmesi gereken ve temel çıkış noktası problem tespiti olmalıdır. Problem, net ve yalın olarak ifade edilmeli ve algoritmaların özellikleri dikkate alınarak çözüme gitme hedeflenmelidir.


Algoritmaların Özellikleri

Algoritmalar, herhangi bir probleme karşı üretilen çözüm yolu olduğundan mümkün olduğu kadar sade ve anlaşılır bir dille yazılmalıdır. 
  • Her bir algoritmanın bir başlangıç ve bitiş noktası olmalıdır. 
  • Algoritmalar herhangi bir teknik kavram içermemelidir. 
  • Problemin çözümü adım adım anlatılmalıdır. 
  • Kullanılan ifadeler sade ve anlaşılır olmalıdır. 
  • Hiçbir çözüm aşamasında algoritma kararsız kalmamalıdır. 
  • Çözüme giden en kısa ve en az maliyete sahip yol tercih edilmelidir. 
A=2 ve B=3 sayılarını toplayıp C değişkenine atayan, ekrana C değişkenin değerini çıktı olarak veren bir algoritmanın işlem adımları: 
  1. 1. BAŞLA 
  2. A=2 
  3. B=3 
  4. C=A+B 
  5. EKRAN YAZ (C) 
  6. SON
Bir yazılım üretilirken sistem analizi, algoritma ve akış çizgesi, programın yazılması, derlenmesi, test edilmesi ve dağıtılması süreçlerinin kademeli olarak ilerlediği unutulmamalıdır. Bu süreçlerden herhangi birinin ihmal edilmesi durumunda daha sonraki işlem aşamalarının bu durumdan etkileneceği ve neticede iş yükü olarak size döneceği dikkate alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder