27 Mart 2014 Perşembe

Aritmetik İşleçleri Kullanmak

C# dili ile aritmetik işlemler (toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi) yapılabilir. Veriler üzerinde işlem yapıldığında bu operatörler işleç olarak ifade edilmektedirler. Bir değer üzerinde kullanılabilecek işleçler, değerlerin türlerine bağlıdır. int, float, double, ulong gibi sayısal değerler tutan veriler üzerinde toplama, çıkarma, bölme, çarpma gibi işlemler yapılabilir ancak string türündeki bir veri üzerinde toplama işleci kullanılabilirken çıkarma işleci kullanılamaz.



.NET Framework, veri türleri arasında dönüşüme izin vermektedir. Bunun için Convert.ToInt16 ya da int16.Parse metotları kullanılabilir.

Örnekte basit bir hesap makinesi tasarlanmış ve dört işlemin yaptırılması sağlanmıştır.

Programa ait topla düğmesine tıklandığında çalışacak kod bloğu verilmiştir. Benzer şekilde diğer işlemler için de gerekli olan kod blokları tanımlanmalıdır. Sadece işleç türü değiştirilerek bu işlem gerçekleştirilebilir.

.NET Framework’deki her sınıf ToString yöntemine sahiptir. Bu yöntem ile bir nesne dize gösterimine dönüşmektedir. int, double, float, datetime gibi veri türlerinin tamamı bu yöntem ile dize şeklinde gösterilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder