27 Mart 2014 Perşembe

Metot Yazmak

Kişinin adını ve soyadını parametre olarak alan ve “Merhaba adı soyadı” şeklinde çıktı veren Selamla isimli bir metodun tanımlamak için;

Yeni bir proje oluşturulur. Bunun için Visual Studio açıldıktan sonra File > New > Website komutu verilir ve gelen ekrandan ASP.NET Empty Web Site seçilir, Template sekmesinde Visual C# dili seçili olmalıdır, son olarak OK düğmesine tıklanarak yeni projenin oluşturulması sağlanır.



Yapılan bu işlem sonucunda Visual Studio tarafından yeni bir web projesi oluşturulur. Bu projeye BenimMetotlarım adına sahip bir sınıf eklenecek ve metotlar bu sınıfın içerisine yazılacaktır. Projeye yeni Class eklenmelidir. Projeye yeni bir Web Form ya da Class ya da bir başka öğe eklemek için Solution Explorer penceresinde proje adına sağ tıklanır Add > Add New Item komutu verilir, bu işlem CLTRL+Shift+A tuş kombinasyonu ile de yapılabilir. Bu işlem sonucunda gelen pencere gövdesinden Class seçilir, Name kısmına da sınıf adı, BenimMetotlarim olacak şekilde tanımlanır ve Add düğmesine tıklanarak işlem sonlandırılır. Yapılan bu işlem sonunda projeye bir sınıf eklenir ve bu sınıfın içerisine istenilen metotlar artık yazılabilir.


Bu noktada hazırlanan sınıf içerisine Selamla isimli bir fonksiyon yazılacaktır. İlgili fonksiyon geriye bir metin döndüreceğinden dönüş değeri string olarak tanımlanacaktır. Erişim türü olarak da koda her yerden erişebilmek için public seçilecektir.

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Web;

/// <summary>
/// Kendi metotlarımı yazmak için oluşturduğum sınıfım
/// </summary>
public class BenimMetotlarim
{
     public BenimMetotlarim()
     {
          //
          // TODO: Add constructor logic here
          //
     }

    public string Selamla(string adi, string soyadi)
    {
        return "Merhaba " + adi + " " + soyadi;
    }
 }


İlgili kod bloğu ile her yerden erişilebilecek erişim türü public olan, geri dönüş değerine sahip ve geri dönüş türü string olan, Selamla isimli ve iki adet string türünde parametre alan bir fonksiyon tanımı yapılmıştır. 

BenimMetotlarim sınıfına, sadece sınıf içerisinden erişilebilecek, tam sayı (int) dönüş tipine sahip, KareAl isminde ve tam sayı türünde bir adet parametre alan metodun tanımlanması;

private int KareAl(int sayi)
{
     return sayi * sayi;
}

BenimMetotlarim sınıfına, her yerden erişilebilecek, double dönüş tipine sahip, UcretHesapla isminde ve bir adet double türünde birim saat ücreti, bir adet de tam sayı türünde(int) çalışma saatini parametre olarak alan, ve ödenecek ücreti hesaplayıp geri döndüren bir metodun tanımlanması;

public double UcretOde(double birimSaatUcreti, int calismaSaati)
{
        return birimSaatUcreti * calismaSaati;
}

Hazırlanan metot geriye değer döndürmeyecekse void anahtar kelimesi ile birlikte kullanılmalıdır. Geriye değer döndürmeyen metotlarda return ifadesi kullanılmasa da herhangi bir hata oluşmayacaktır fakat bu doğru bir kullanım değildir. Bu nedenle bu tür metotların sonuna return; deyimi eklenmelidir. Metot herhangi bir bilgiye ihtiyaç duymuyorsa parametre eklenmez.

void Temizle()
    {
        // Temizleme kod bloğu
        return;
    }

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder