27 Mart 2014 Perşembe

Metot Yazmak ve Uygulamak

Metot, özel bir amacı yerine getirmek üzere tanımlanan, parametre alabilen ve dönüş değeri içerebilen programlama öğesidir. Metot tanımı yapılırken uyulması gereken bazı kurallar ve kullanılması gereken bazı anahtar kelimeler vardır. Genel olarak bir metot;

[Erişim Türü] [Dönüş Türü] Metot Adı(Parametre Listesi){
     Metot Gövdesi 
     return [Dönüş Değeri];
}

şeklinde tanımlanır. 
  • Erişim türü, hazırlanan metoda erişimin nasıl sağlanacağı konusunu netleştirmek için kullanılır. Bir başka ifadeyle erişim türü tanımlanırken hazırlanan metoda sadece sınıf içinden, türetilmiş sınıflardan ya da her yerden erişilebilme hakkı tanımlanmalıdır. Sınıflar konusu anlatıldığında bu kavramlar detaylı olarak açıklanacaktır. Eğer hazırlanan metoda sadece sınıf içinden erişim sağlanacaksa private, türetilmiş sınıflardan erişim hakkı tanınacaksa protected, tüm sınıflardan ve kod bloklarından erişim sağlanacaksa public anahtar kelimesi kullanılmalıdır. 
  • Metotlar bir geri dönüş tipine sahip olacaksa metot gövdesi içinde yapılan işlemler sonucu, geriye döndürülecek değerin türü referans alınmalı ve geri dönüş türü ile geri dönüş değerinin aynı tipe sahip olması sağlanmalıdır. 
  • Metot isimleri net ve anlaşılır olmalıdır. 
  • Metotlar çağırılırken metot içinde kullanılmak üzere gönderilen değişkenler parametre olarak ifade edilir. Metot parametre alacaksa eğer her bir parametrenin veri türü belirtilmeli ve parametre isimlendirilmelidir. Birden fazla parametre kullanılması durumunda her bir parametre diğerinden virgül(,) ile ayrılmalıdır. 
  • Metot geri dönüş değerine sahip değilse void anahtar kelimesi kullanılmalıdır. 
  • Metot gövdesi, metodun yapacağı iş ya da işlere göre yazılır. İçerisinde veri tabanı bağlantı ifadeleri, kontrol yapıları, döngüler, diziler gibi pek çok farklı programlama bileşeni kullanılabilir. 
  • Metot geri dönüş değerine sahip değilse return anahtar kelimesinden sonra noktalı virgülün (return;) kullanılması tercih edilmelidir. 
  • Metotların sınıflar içerisine yazılması tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder